De Oriëntatie

   Orientatie
Vereisten
Rechtsvormen
Inschrijving
Startvorm
Ondernemingsplan
Financiering
Fiscaal
Promotie
Adressen en links
Agenda
Email

;           Wie een eigen bedrijf wil opzetten moet weten waar hij aan begint. Een eigen bedrijf betekent meestal meer dan veertig uur in de week werken terwijl daar geen inkomensgarantie tegenover staat. Zeker in de eerste jaren zullen vele uren gemaakt moeten worden tegen een relatief geringe beloning.

Voordat u start zult u zich moeten afvragen of u bereid bent offers te brengen en of u over de voor het ondernemerschap noodzakelijke capaciteiten beschikt. U moet namelijk veel in uw mars hebben. U dient daarbij te kijken naar zaken als: vakkennis, commercieel en financieel inzicht, organisatie- en doorzettingsvermogen, inzet, besluitvaardigheid, praktische instelling, mensenkennis, communicatieve vaardigheden, inventiviteit, etcetera, etcetera.

U hoeft natuurlijk niet overal goed in te zijn. Als u uw eigen zwakke punten maar kent. Als u die namelijk kent, kunt u ook bekijken hoe u die zou kunnen ondervangen.
De administratie is bijvoorbeeld een zeer belangrijk onderdeel van het bedrijf. Bent u daar niet goed in, dan is het verstandig een boekhouder in de arm te nemen. Om erachter te komen of u over deze capaciteiten beschikt, is het misschien nuttig de mening van uw naaste omgeving te vragen of speciale cursussen te volgen.

Bij de beoordeling van uw ondernemerscapaciteiten kunt u de volgende aspecten betrekken:

- Kan ik alleen starten of doe ik het samen met een compagnon, die misschien vaardigheden heeft die een goede aanvulling vormen op mijn eigen vaardigheden?
- Zal ik mij aansluiten bij een bepaalde organisatie (bv franchiseorganisatie) die een aantal ondernemerstaken van me kan overnemen?
- Heb ik wel voldoende opleiding en ervaring?
- Wil ik tijdens de startfase met minder geld genoegen nemen om de financiële positie van het bedrijf te verstevigen?
- Wil ik wel heel hard werken?

 

    

 

     email
© Copyright 1996 Lexadin
Document Created at august 20, 1996;
Last Update september 15, 1997.